[RESOLVED] Memleak

Bug Reporting
Post Reply
MadGonzo
Posts: 296
Joined: 07 Jun 2008 23:14

[RESOLVED] Memleak

Post by MadGonzo » 03 Mar 2009 23:18

happened during a gui init after hours of use
which is why its probably a memleak
was latest version

karmafx
Site Admin
Posts: 1181
Joined: 07 Mar 2005 16:37

Re: Memleak

Post by karmafx » 04 Mar 2009 13:07

And the original bug report was:
MadGonzo wrote:inf loop during gui load, must be memleak
worked a couple of hours on an instrument (without saving :( )
So the way I understand the bug you mean the Synth freezes when openening the GUI after having it running, opening closing the gui etc, for several hours ?!

It could be a memleak...or something else. :oops: I'll look into it.

MadGonzo
Posts: 296
Joined: 07 Jun 2008 23:14

Re: Memleak

Post by MadGonzo » 07 Mar 2009 22:19

happened again
thankfully i saved, and ill try to figure out which of the sounds actually crash
though it did happen on a gui init as usual
i just cant remember which of them :P

karmafx
Site Admin
Posts: 1181
Joined: 07 Mar 2005 16:37

Re: Memleak

Post by karmafx » 08 Mar 2009 00:48

:shock: Thanks for the follow-up!
Let me know if you find any more clues.

Perhaps you can send me the patch?, although I don't know if this is related to the problem.

MadGonzo
Posts: 296
Joined: 07 Jun 2008 23:14

Re: Memleak

Post by MadGonzo » 17 Mar 2009 22:15

another crash, though this time i know what caused it
frequent add/delete of LFO (connected to an envelope<->Amplitude) connected to the Tune of an Osc2

in other words frequent adding and removal of 2 modulators, last time i removed the LFO first, which was between Tune and an Envelope

again Envelope was modulating the strength of the LFOing

karmafx
Site Admin
Posts: 1181
Joined: 07 Mar 2005 16:37

Re: Memleak

Post by karmafx » 25 Apr 2009 11:23

I still havn't managed to reproduce this bug during bughunting.... :cry:
Do you have any further clues with respect to this bug???

I've tried to create an Envelope->LFO(Amount)->Osc2 (Tune) patch like shown below, and then delete and add (and connect again) the LFO several times...I've also tried deleting both LFO and Envelope and adding again. No crashes yet.

Does my setup match yours ?
Please, I need more help in order to fix this in v1.07.

Image

MadGonzo
Posts: 296
Joined: 07 Jun 2008 23:14

Re: Memleak

Post by MadGonzo » 25 Apr 2009 12:37

that looks about right :)
although my instruments usually have alot more stuff
unison, phaser, reverb, delay

btw you should try experimenting with different:
1. polyphony
2. bipolar settings on all the modulators
3. add unison
4. try Trigger on main generator and see if things change

5. the crash happened when i removed the LFO (breaking 2 links)

but i havent had any real crash issues lately.. unless i can reproduce this problem again i dont think its "common enough" to be worth looking for

karmafx
Site Admin
Posts: 1181
Joined: 07 Mar 2005 16:37

Re: Memleak

Post by karmafx » 25 Apr 2009 12:55

ok, thanks for the swift reply. 8)
I will try your suggestions.

MadGonzo
Posts: 296
Joined: 07 Jun 2008 23:14

Re: Memleak

Post by MadGonzo » 25 Apr 2009 13:14

i made it crash again, this time working with the same setup like this:

osc2 with hardsync, unison, moog filter, amp, notepitch (legato), phaser, delay

osc2 -> LFO -> envelope

removed envelope, all ok
removed LFO, synth crash :)

was still playing at the time i think
managed to save a partial .fst which obviously is of no use to anyone

karmafx
Site Admin
Posts: 1181
Joined: 07 Mar 2005 16:37

Re: Memleak

Post by karmafx » 26 Apr 2009 22:05

I've created a similar patch to the one you describe...and had it running for ages, while deleting, recreating the lfo/env modules. but no crash yet. :cry:
....if possible please send me the patch.

MadGonzo
Posts: 296
Joined: 07 Jun 2008 23:14

Re: Memleak

Post by MadGonzo » 27 Apr 2009 00:03

its the case where you restar the app each time
instead you should set it up, and reload the patch a gazillion times (or a project file)

FL was corrupted, not soon after i made it FL reported the FLP as being invalid, which it wasnt
i think the synth crashed before, because i had lots of other stuff in the project as well
when theres only 1 synth, it will take some reapplied leakage to make things break :P

http://commandante.fwsnet.net/192/frewferfre.zip
thats the near-death flp, which probably is a-ok..
or
http://commandante.fwsnet.net/192/crashy.fxp

karmafx
Site Admin
Posts: 1181
Joined: 07 Mar 2005 16:37

Re: Memleak

Post by karmafx » 27 Apr 2009 16:20

I got the synth to freeze after loading "crashy.fxp" several times.

So, by "crash" do you mean that the plugin freezes (making the host not responding) or that the host app exits with an exception error ?

Maybe its two different bugs. :roll:

MadGonzo
Posts: 296
Joined: 07 Jun 2008 23:14

Re: Memleak

Post by MadGonzo » 27 Apr 2009 17:24

yea, thats what i thought right after posting yesterday..
its more another memleak casued by unload (/load)..

you know, its a big monster youve been making here
i just tried Zebra2 demo today, and it was a big ass disappointment :P
i didnt like most of the presets on it, but i was borderline depressed by the UI :P
their best preset vs. a random from my bank wasnt even close (using same external fx to lushify sound :P )

anyways, as i said before its not a super-important bug as its only happened maybe 3 times so far
and i use the synth ALOT... :P
which is why i hound you for this and that, and even some more of some other stuff

btw i noticed Zebra2 had the same "sound"/aliasing as you do.. so it's probably khz related
care to comment on the other post? i had some questions

karmafx
Site Admin
Posts: 1181
Joined: 07 Mar 2005 16:37

Re: Memleak

Post by karmafx » 27 Apr 2009 21:19

I may have fixed this issue now.
Deleting a module within a unison/polyphonic patch could occasionally cause an access violation => crash.... I'll have to test it some more.

Post Reply