Bug: Unison?

Bug Reporting
Post Reply
MadGonzo
Posts: 296
Joined: 07 Jun 2008 23:14

Bug: Unison?

Post by MadGonzo » 26 Jun 2008 16:53

http://commandante.fwsnet.net/underwip
cascada thingie made as example for bug
1. listen to the first "lead', the unison is phasing, and shouldnt be
2. the song sounds ok if i loop it or change unsion in "realtime"

rendering, of course, sounds like this, so it needs a fix
the second instru is z3ta.. classic hard dance bullshit :P

edit: changing detune value fixes it

karmafx
Site Admin
Posts: 1168
Joined: 07 Mar 2005 16:37

Post by karmafx » 26 Jun 2008 17:58

You're talking about the first hit note, right?

Since additive trigger is off I suspect this is a bug in the additive module. Like Osc1 and Osc2 it should use random phases when initialized in non-trigger mode.

I'll look into it.

MadGonzo
Posts: 296
Joined: 07 Jun 2008 23:14

Post by MadGonzo » 26 Jun 2008 18:04

hm, that could explain it(?)
unison adapts to the phase?

karmafx
Site Admin
Posts: 1168
Joined: 07 Mar 2005 16:37

Post by karmafx » 26 Jun 2008 19:53

yes.. when trigger is enabled phase is always reset when a note is triggered, even in unison mode. This means that the voices will run in sync on the first sample and then drift out of phase due to the detune.

Now, in non-trigger mode, but when the song starts, all modules are reset, so phase is reset too. But it should be reset to a random value, not zero. Otherwise you will hear it in sync on the first note, which I guess is what you mean?!

This was a problem before with Osc 1/2 and was fixed. I guess I just forgot to fix the additive too, but I'll have to look into it.

You can try to use Osc 1 instead of Additive and see if the problem persists.

karmafx
Site Admin
Posts: 1168
Joined: 07 Mar 2005 16:37

Post by karmafx » 27 Jun 2008 23:55

Fixed. Will be in v1.03:
Bugfix: Additive modules are now initialized to random phases to avoid phase-sync when trigger is off.

MadGonzo
Posts: 296
Joined: 07 Jun 2008 23:14

Post by MadGonzo » 28 Jun 2008 00:21

you could add a synch option
i favor options and not a fix that sets a -> b
ive noticed other peculiarities, but im afraid if i tell you about them youll fix it :P
nah, but i have made some nice sounding instrus with what might be a fault
i just cant remember atm what it was

so whats new on the additive synth?
are you going to allow listing & loading of waveforms?
im not talking about samples here.. samples are long wav files
wav files so short they hardly have minimum content, and i have lots
otherwise drawing splines would make me happier, since i know what the waveshape looks like
i also would like inversion of wave and small things like a self-synch knob
but better waveform creation must be numero uno prioritae

karmafx
Site Admin
Posts: 1168
Joined: 07 Mar 2005 16:37

Post by karmafx » 28 Jun 2008 00:29

are you going to allow listing & loading of waveforms
im not talking about samples here.. samples are long wav files
wav files so short they hardly have minimum content, and i have lots
first, please tell me why you cannot use the import feature? :shock:

otherwise drawing splines would make me happier, since i know what the waveshape looks like ...
well. better drawing is a good idea ! 8)

MadGonzo
Posts: 296
Joined: 07 Jun 2008 23:14

Post by MadGonzo » 28 Jun 2008 00:51

theres an import feature in the additive synth? ive yet to find it
in samples if i load a waveform it wont work, because its.. not a sample :/
i just couldnt get it to work
i can get my "synths" to work, but they are just bullshit synth samples
i want an EXACT method of getting a REAL waveshape
theres only two ways, a better shape editor, or importing waveshapes
or... algebraic (before christ) / algorithmical (after christ) generation

theres a right click menu? you gotta be joking :@
let me check this out and disregard 95% of my posts on this forum temporarily

karmafx
Site Admin
Posts: 1168
Joined: 07 Mar 2005 16:37

Post by karmafx » 28 Jun 2008 00:54

just drag and drop a .wav file to onto the additive module.
...or right click on the display and choose "import..."

MadGonzo
Posts: 296
Joined: 07 Jun 2008 23:14

Post by MadGonzo » 28 Jun 2008 01:07

finally!
its refreshing to get new sound ;)
http://commandante.fwsnet.net/freestyler.mp3
reinstrumentalized freestyler from bomfunk guys many years ago

yes you have my vote for presidency
i still want the bezier tool :P
Last edited by MadGonzo on 28 Jun 2008 19:25, edited 1 time in total.

karmafx
Site Admin
Posts: 1168
Joined: 07 Mar 2005 16:37

Post by karmafx » 28 Jun 2008 01:10

:D

MadGonzo
Posts: 296
Joined: 07 Jun 2008 23:14

Post by MadGonzo » 28 Jun 2008 01:11

btw are waveshapes saved in patches/banks?

edit: i guess they are considering i use it alot

karmafx
Site Admin
Posts: 1168
Joined: 07 Mar 2005 16:37

Post by karmafx » 28 Jun 2008 01:22

Everything used for generating sound is always stored in the patches, including samples and waveshapes.

MadGonzo
Posts: 296
Joined: 07 Jun 2008 23:14

Post by MadGonzo » 28 Jun 2008 13:09

ok i found you have a waves folder
i had to reinit the synth to update the list with wav files
but none of them works, instead if you import them they will work
that has to be fixed :(
and the list should be updated somehow without having to reinit it

the URL should have been http://commandante.fwsnet.net/freestyler.mp3

karmafx
Site Admin
Posts: 1168
Joined: 07 Mar 2005 16:37

Post by karmafx » 29 Jun 2008 13:30

MadGonzo wrote:ive noticed other peculiarities, but im afraid if i tell you about them youll fix it :P
nah, but i have made some nice sounding instrus with what might be a fault
i just cant remember atm what it was...
Please let me know of any peculiarities.

I'm not going to change anything in the synth that will change the sound of existing patches, _unless_ of course it is an obvious bug (like the unison thing you found). So don't be afraid. All fixes are good :)

MadGonzo
Posts: 296
Joined: 07 Jun 2008 23:14

Post by MadGonzo » 29 Jun 2008 15:21

alright i will keep that in mind
ok lets see
in unison you sometimes have 4 options that radically changes the sound:
1. voices, the core of this feature
2. detune/fat (i believe the two are different algorithms for the same feature)
3. age, im not sure what this really does, but its probably a decay

also the amp should have drive
i have no idea how drive works, but its alpha and omega for some instruments (ie. on Vanguard)

MadGonzo
Posts: 296
Joined: 07 Jun 2008 23:14

Post by MadGonzo » 29 Jun 2008 19:25

I tried to make a wave gen (a 25% clone of main generator with higher octave) bind to something already binded ie. a filter and an amp, but it didnt work..
it worked when i binded it to a unison mod
(not really a complaint just seamt wierd)

also: it would be nice if the additive synth could remember which folder you last imported from!

and dont forget the "wav list" is bugged, i HAVE to import them to make them work

dj.tuBIG/MaliceX
Posts: 61
Joined: 02 Oct 2007 08:18

Post by dj.tuBIG/MaliceX » 30 Jun 2008 05:31

Bug confirmed on this system for WAV listing import issues with Additive synthesizer.

karmafx
Site Admin
Posts: 1168
Joined: 07 Mar 2005 16:37

Post by karmafx » 30 Jun 2008 08:43

it is not really a bug... To make loading fast and in the highest quality I've just made it very picky: It only reads single cycle .wav in 32 bit float format. But I can make support for low quality if you really want it...

MadGonzo
Posts: 296
Joined: 07 Jun 2008 23:14

Post by MadGonzo » 30 Jun 2008 14:33

well 95% of my waveforms arent working
then again, i dont mind importing them
i just wished it could remember the folder :P

Post Reply